Los Angeles River: van filmdecor naar stadspark

Een eindeloze betonnen vlakte met schuin oplopende wanden en in het midden een straaltje bruin water. De kans is groot dat je deze locatie kent, want het rivierbed van de Los Angeles River vormt het decor van tientallen beroemde films: onder andere scènes uit Grease, Terminator, Transformers en Drive werden hier opgenomen. Er zijn weinig rivieren in de wereld die er zo troosteloos en desolaat uitzien, de natuurlijke loop van de rivier is volledig in beton gegoten. Juist die onnatuurlijke, verlaten  sfeer maakt de Los Angeles River zo geliefd als decor voor snelle politieachtervolgingen en spectaculaire robotgevechten. Maar het bekende beeld gaat verdwijnen, want de stad Los Angeles heeft grootse plannen met de rivier.

Eind 2011 gaf het stadsbestuur zijn goedkeuring aan een plan voor de ontwikkeling van het waterfront van de rivier. In de plannen wordt een deel van het beton verwijderd en de toegankelijkheid van de rivier vergroot, onder andere door de aanleg van parken, fietspaden en horeca op de oevers van de rivier. De stad hoopt op een financiering vanuit Obama’s Recovery and Reinvestment Act. Met deze subsidies probeert Obama de economie te versterken en banen te genereren door te investeren in projecten die milieuvriendelijk vervoer promoten.

De ontwikkeling van de Los Angeles River past in een trend van groene stedelijke projecten die voor 2012 gepland zijn. Ondanks de crisis investeren de Amerikaanse steden het komende jaar fors in binnenstedelijke projecten. Chicago gaat het grootste stadspark van de VS bouwen, New York investeert in een verbetering van de fietsinfrastructuur, in Seattle wordt de Alaskan Way Viaduct gesloopt om plaats te maken voor een stadsboulevard en Atlanta bouwt een groene parkring, de Atlanta Beltline. De gelijkenis tussen deze projecten is opvallend, al deze Amerikaanse steden kiezen voor een aantrekkelijke, fietsvriendelijke stad met fijne plekken waar bewoners kunnen recreëren en ontspannen.

Steden worden zich steeds bewuster van de voordelen die dit soort projecten bieden. Groene, waterrijke gebieden beperken de hitte in de stad.  Ook leidt een groene omgeving tot een waardestijging van het omliggende vastgoed, gezondere inwoners en een hogere arbeidsproductiviteit, zo blijkt uit de Green City Guidelines.

De vergroening van de Los Angeles River kan ook gezien worden als een poging  om de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten. Nabijheid van natuur en recreatiegebieden is voor veel mensen een belangrijke reden om in een stad te gaan wonen. Aan het imago van Los Angeles valt nog wel het een en ander te verbeteren. En dus moet er een eind komen aan het typische beeld van de stad als grauw filmdecor.

Over Tim van de Laar
Op mijn weblog staat één ding centraal: de ontwikkeling van de stad. Mijn fascinatie voor stedelijke ontwikkeling komt voort uit de complexiteit van deze omgeving. Bij stedelijke ontwikkeling komen alle werkvelden samen op een vaak beperkte oppervlakte. Dat vraagt veel creativiteit van de mensen die aan het project werken. Bovendien vormen steden overal ter wereld de plekken waar vooruitgang en kennis ontwikkeld worden. Hier zijn de meest indrukwekkende bouwwerken van een land verzameld en vaak drukken zij eeuwenlang een stempel op de stad. Ik vind het enorm motiverend om aan de ontwikkeling van de stad van de toekomst mee te werken. Mijn artikelen vormen een mix van algemene theorie en concrete dagelijkse praktijk, van het idealisme van een maakbare duurzame samenleving tot het realisme van technische en financiële haalbaarheid. Hiervoor gebruik ik kennis vanuit mijn studie planologie, voorbeelden uit mijn omgeving en reizen, innovatieve ideeën en de dagelijkse praktijk uit mijn werk. Meer informatie vind je op mijn Linkedin-pagina.

One Response to Los Angeles River: van filmdecor naar stadspark

  1. Jelte Glas says:

    Vet project. Hoewel die industriele uitstraling ook veel waarde heeft! De plannen doen mij een beetje denken aan Valencia, waar de opgedroogde rivierbedding van de Turia ligt. Oorspronkelijk plannen voor een autoweg, maar uiteindelijk een mooi laaggelegen breed park. Echt de moeite waard om te bekijken!

Plaats een reactie