Dromen van de berg



De droom van Thijs Zonneveld  voor een Nederlandse berg is de hype van deze zomer. De afgelopen dagen kreeg de sportjournalist steunbetuigingen uit alle hoeken van het land.  Skiërs zien zichzelf al naar beneden glijden door verse Hollandse sneeuw, wielrenners dromen van hun eigen Alpe d’Huez en planologen en ingenieurs zien de berg als de vervolmaking van de ‘Dutch Dream’: God created the world, but the Dutch created Holland. Het kikkerlandje dat de zee overwon, stijgt boven zichzelf uit met een project dat de megalomane Dubaise eilandprojecten wegzet als geklieder in de zandbak.

Het enthousiasme in Nederland is te vergelijken met de golf van sensatie die in 2009 over Berlijn trok toen architect Jakob Tigge zijn plannen voor “The Berg” op de oude luchthaven Tempelhof presenteerde.  Met een uitgekiende guerillamarketing verschenen in de hele stad geanimeerde beelden van de berg in kranten en op ansichtkaarten, waardoor de 1000 meter hoge berg al snel een onderdeel werd van het collectieve bewustzijn van de Berlijn. Het plan werd door het failliete stadsbestuur weliswaar snel van tafel geveegd (te duur), maar stiekem blijft de berg bestaan in de dromen van de Berlijners.

Is het Nederlandse plan wel realistisch? De Nederlandse berg lijkt iets kansrijker dan The Berg. Door de ligging aan de zee kan het transport van zand over water plaatsvinden. En Nederlandse baggeraars hebben veel ervaring met dit soort projecten. Bijvoorbeeld bij het opspuiten van het grootste Palmeiland in Dubai, Palm Deira. Voor het (voorlopige stopgezette) project moet 1 miljard m3 zand worden verplaatst.  Een project van zo’n omvang is er nog nooit geweest. Het grootste probleem lijken nog de kosten. Voor een berg zand van 1 km hoog is 4,2 miljard m3 zand nodig. Voor een berg van 2 kilometer hoog is dat zelfs 33 miljard.

Project                                                 Hoeveelheid zand                 Kosten
Maasvlakte 2                                       0,36 miljard m3                         € 3 miljard
Palm Deira (Dubai)                           1 miljard m3                                € 2 miljard  (geschat)
Burj Khalifa (828m)                          0,33 miljard m3 beton            € 1,5 miljard
Nederlandse Berg (1000m)           4,13 miljard m3                          € 9 – 30 miljard (geschat)
Nederlandse Berg (2000m)           33 miljard m3                              € 17 – 300 miljard (geschat)

Uit bovenstaande cijfers blijkt snel dat een berg van 2000 meter of hoger onhaalbaar is. Ook bij een berg van 1000 meter wordt het een enorme uitdaging om de financiering rond te krijgen. Maar Thijs Zonneveld is ervan overtuigd dat het gaat lukken: “Misschien duurt het lang. Misschien duurt het kort. Maar die berg komt er. Punt uit.” We hebben dromers als Zonneveld en Tigge nodig.

Over Tim van de Laar
Op mijn weblog staat één ding centraal: de ontwikkeling van de stad. Mijn fascinatie voor stedelijke ontwikkeling komt voort uit de complexiteit van deze omgeving. Bij stedelijke ontwikkeling komen alle werkvelden samen op een vaak beperkte oppervlakte. Dat vraagt veel creativiteit van de mensen die aan het project werken. Bovendien vormen steden overal ter wereld de plekken waar vooruitgang en kennis ontwikkeld worden. Hier zijn de meest indrukwekkende bouwwerken van een land verzameld en vaak drukken zij eeuwenlang een stempel op de stad. Ik vind het enorm motiverend om aan de ontwikkeling van de stad van de toekomst mee te werken. Mijn artikelen vormen een mix van algemene theorie en concrete dagelijkse praktijk, van het idealisme van een maakbare duurzame samenleving tot het realisme van technische en financiële haalbaarheid. Hiervoor gebruik ik kennis vanuit mijn studie planologie, voorbeelden uit mijn omgeving en reizen, innovatieve ideeën en de dagelijkse praktijk uit mijn werk. Meer informatie vind je op mijn Linkedin-pagina.

5 Responses to Dromen van de berg

  1. Maffie says:

    haha, ik las het gisteren net in onze Vlaamse krant! Nederland en zijn berg, hoe gek kan je het bedenken…Mijn overtuigen ze alvast nog niet om naar het Noorden te trekken om te gaan snowboarden 🙂

  2. Sylvia says:

    Waar komt die tabel vandaan met die kosten-doorrekening? Dat als eerste. En de kwalificatie “onhaalbaar” is door een veronderstelde overheidsbemoeienis ingegeven. Het lijkt geen business case voor de staat als je alleen kijkt naar “kosten van grondverplaatsing” zoals hier. Maar gelukkig gelden er in de echte economie andere verdienmodellen zoal Return on Investment. Het is heel goed dat private partijen (nog steeds) die afweging zelf mogen maken. Als Hennie van der Most een berg bouwt en vervolgens het tarief om het een uurtje te skiën net iets onder die van SnoWplaza legt dan heb je op de lange termijn nog steeds meer klanten. Vervolgens beetje kijken wat de de klanten willen, bijvoorbeeld Nederlands- en Engels-sprekende ski-instructeurs, en je bent een reële concurrent voor de Alpen-ski-economie. Het enige wat nodig is, is de overheid die niet loopt te miepen over vergunningen. Klagen over “het lukt toch niet” zoals de meeste ambtenaren en Tim hier ook doet, heeft nog nooit iets productiefs opgeleverd.

  3. Tim van de Laar says:

    Sylvia, bedankt voor je reactie. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het zelf ook een fantastisch plan. De eiffeltoren of de piramides waren er ook niet gekomen zonder de dromen en het lef van Gustave Eiffel en de farao’s. Het enige wat ik in dit bericht gedaan heb, zijn aan de hand van de kosten van de Tweede Maasvlakte en Palmeiland een inschatting maken van de kosten voor de berg.

    Ik ben het met je eens dat dit project vooral niet door de overheid gefinancierd moet worden. Private partijen kunnen vast met allerlei modellen komen waarmee de berg geld op kan leveren. Ik denk alleen dat het voor investeringen boven de 10 miljard euro heel moeilijk gaat worden om de exploitatie rond te krijgen. Maar ik begreep dat de Rebel Group al bezig is om een financiele afweging te maken voor de berg, ik ben erg benieuwd naar hun conclusies!

  4. M says:

    Je schattingen zijn wat overdreven. Een berg ala mount Fuji, maar dan 2 km hoog heeft een inhoud van 24 miljard m3. Bovendien staat nergens dat ie van massief zand moet zijn.
    Een wolkenkrabber van 1 km hoog kost ook “maar” een paar miljard. Dan moet de berg van 2 km voor ca 10 miljard vast wel te bouwen zijn. Een berg is immers simpeler van constructie dan een wolkenkrabber.

    • Tim van de Laar says:

      Waar heb je die cijfers van Mt Fuji vandaan? Volgens de website http://w-uh.com/posts/030917b-really_moving_Mou.html is de inhoud van Mt Fuji 12 biljoen ft3, dit is gelijk aan 330 miljard m3. Ik ben bij een berg van 2000 meter uitgegaan van een ronde basis met een doorsnede van 8 kilometer, en kom dan uit op 33 miljard m3.

      Ik had verwacht dat een constructie veel duurder zou zijn dan zand. Maar misschien is het toch een beter idee dan zand, ik heb de Burj Khalifa daarom ook in het rijtje gezet.

Plaats een reactie